SXSW MUSIC

South By Southwest, forkortet til SXSW, er en årlig festival i Austin i Texas. Festivalen omfatter både film, interaktive medier, musikk og konferanser, og arrangeres i midten av mars. SXSW ble første gang arrangert i 1987, og har etter hver vokst seg skikkelig stor. Konferansene går over 10 dager, musikken over 6 dager, filmfestivalen over 9 dager og den interaktive festivalen varer i 5 dager. Kort sagt bys det på noe for enhver smak.

Musikkfestivalen SXSW

SXSW Music er en av verdens største musikkfestivaler, og i 2014 var det mer enn 2000 konserter under festivalen. Det blir også lagt ut både livemusikk og videoer på festivalens YouTube kanal. De deltakende bandene må selv betale for reise og opphold, men mange ser på festivalen som en god måte å markedsføre seg på.

Festivalens historie

Ideen til festivalen kom i 1986, og det første arrangementet ble holdt i 1987. Da ble festivalen sett på som en lokalfestival, og de regnet med at det skulle komme kanskje 150 band. Men det kom mer enn 700, og plutselig var festivalen et nasjonalt fenomen i USA. Festivalen vokste seg større for hvert år, og flyttet til Austin Convention Center i 1993. Der blir den fortsatt arrangert. Mange artister har slått gjennom ved hjelp av festivalen, blant annet gruppa Hanson, som ble tatt med til festivalen av faren, og ble oppdaget der.

På 2000-tallet var SXSW for lengst blitt en nasjonal og delvis internasjonal festival. I 2008 lanserte festivalen for første gang en komediekveld. Komediedelen av festivalen ble gradvis utvidet, og fra og med 2012, ble det arrangert komediekvelder hver kveld under festivalen. Filmdelen av festivalen vokste også. I 2009 ble det vist 250 filmer under festivalen, blant annet 54 verdenspremierer.
Festivalen har også blitt et sted der filmskapere kan slå gjennom. I 2010 ble filmen Monsters vist under festivalen, og Magnolia Pictures ble så begeistret at de kjøpte rettighetene til den samme kveld. Dette førte til at festivalen ble enda viktigere for studioene og studiosjefene. Festivalen har også satt fokuset på interaktiv teknologi, og utviklingen av ny teknologi.

Fordeler og ulemper

SXSW skaper store inntekter for byen Austin. I 2013 ble den økonomiske effekten beregnet til 218 millioner dollar. Austin blir også kjent gjennom arrangementet, og får markedsført seg som turistmål.
Samtidig kan det også oppstå noen problemer når så mange mennesker er samlet. Festivalen har hatt enkelte tilfeller av bråk. I 2014 skjedde det en alvorlig trafikkulykke under festivalen, der en fyllekjører var innblandet. Festivalen ble saksøkt av familiene til de fire ofrene.
Festivalen har også fått kritikk for å ha blitt for kommersiell de senere årene. Den opprinnelige tanken var at uoppdagede talenter skulle ha sjansen til å vise seg fram under festivalen, men nå er det ofte de store og kjente som blir framhevet.

Festivalens kjendisstatus

SXSW har for lengst blitt kjent også utenfor USA, og den har til og med blitt nevnt i filmer. Filmer, musikere og komikere har slått gjennom under festivalen, blant annet komiker og skuespiller Fred Armisen. Muligheten til å slå gjennom og bli oppdaget fortsetter å lokke både musikere og filmskapere til festivalen.

Det har også blitt startet lignende festivaler andre steder, som North by Northwest (NXNW) i Portland i Oregon og North by Northeast (NXNE) i Toronto. North by Northwest ble bare arrangert fra 1995 til 2001, da den ble erstattet av MusicfestNW (MFNW). I 2006 dukket også festivalen West by Southwest (WXSW) opp i Tucson i Arizona, og arrangeres rett før SXSW. Mange band spiller både der og under SXSW, slik at publikum dermed får en ekstra sjanse til å oppleve dem live.