Solar Year

Solar Year er en duo fra Montreal i Canada. De er kjent for sin synthmusikk. Duoen består av sangeren David Ertel og Ben Borden. De er flinke til å tanke framtidsrettet, og har en egen evne til å fange kommende trender, så de lager musikk for globale lyttere.

Mer om Solar Year

Solar Year ble først kjent for singelen Brotherhood. Den fikk gode anmeldelser. De lager musikk ved å hente sampler fra overalt der de finner inspirasjon. Disse elementene blir deretter blandet med rolig elektronisk musikk, og korlignende sang fra Ertel. De blander gjerne temaer og stiler som man vanligvis ikke ville forbinde med hverandre, alt fra 80-tallsmusikk til gregoriansk sang.

Duoen lar seg også inspirere av andre kulturer og steder. De er aldri lenge på samme sted, og er alltid på jakt etter nye steder, ny inspirasjon, og nye musikkinntrykk.
Duoens første album var selvutgitt. Den gangen var det ikke mange som visste om dem, og albumet ble utgitt i et begrenset opplag. Senere ble debutalbumet relansert i en ny miks, med litt nytt materiale, og de hadde premiere på albumet i en kunstinstallasjon under vann.

Mer medlemmene

Ertel og Borden sier selv at det nesten virker skjebnebestemt at de skulle møtes. Borden hadde til og med sett et bilde av Ertel lenge før de møttes, og de hadde mange felles venner, uten at de selv kjente hverandre. David Ertel fikk en religiøs oppdragelse, og det er derfor ikke tilfeldig at religiøs musikk har påvirket duoen. Det er en del nostalgi i musikken, men den er likevel nyskapende.
Ertel spilte cello som barn, og var aktiv innen klassisk musikk. Han gikk på musikkskolen McGill, der han spilte mer moderne musikk, og blandet akustisk og elektronisk musikk. Solar Year en videreutvikling av disse interessene. Han lærte å komponere cellomusikk og blande den med andre elementer på datamaskinen.

Ben Borden bruker utelukkende datamaskin til å lage musikk. De er på en måte to motsetninger som fungerer bra sammen. Ben ble ikke oppdratt religiøst, men han hadde en religiøs mor. Han gikk i en futuristisk kirke som barn, der alle satt i en sirkel. Å besøke kirken ga ham en oppløftende følelse, som han prøver å videreføre til musikken.

Religiøse og sekulære innflytelser

Ertels familie tilhørte en jødisk reformsynagoge, men han følte at han manglet noen spirituelle aspekter. Derfor søkte han seg til sekulær musikk, og lyttet til religiøs musikk fra andre religioner. Han hadde spesielt sansen for religiøs harpemusikk, og sangere som synger ut sin tro i kirkekor. Disse sangerne er ikke nødvendigvis profesjonelle sangere, men helt vanlige folk som får religiøse opplevelser av å synge. Derfor brukes det mange religiøse aspekter i musikken til Solar Year.

Duoen var også på Island, og fikk ny inspirasjon der. Der gjorde de ferdig flere sanger, og bodde i en liten by, der de kunne jobbe uten forstyrrelser. Det var lite annet å gjøre, derfor jobbet de mye hver dag. I byen var det en kirke med elektronisk orgel og mini input, som de brukte som MIDI. De fikk også muligheten til å jobbe med et kor.

Kaos blir musikk

Solar Year liker å utforske tilfeldige lyder, bare for å se hva som skjer. Lydene blir satt sammen med rytmer og melodier. De bruker en bærbar opptaker, og prøver ut ulike lyder. Etter på bruker de datamaskinen for å finne ut hvordan lydene kan passe sammen. Det å sette sammen tilfeldige lyder utgjør, i følge den selv, omtrent 90 % av skaperprosessen. Tilfeldigheter er den beste inspirasjonen deres, og man kan si at de skaper musikk av kaos.