Global Girlfriend

Singelen Global Girlfriend kommer fra albumet Waverly, som ble utgitt av duoen Solar Year. Albumet ble gitt ut av plateselskapet Splendour. Da albumet kom ut i 2013, var det faktisk en gjenutgivelse. Albumet ble utgitt i begrenset antall sommeren 2012. Albumet som kom ut i 2013 ble til og med gitt ut på vinyl, med et ønske om å gjøre vinyl populært igjen blant et større publikum.
Det originale albumet ble frisket opp, fikk et nytt utseende og de små detaljene som skulle til for å gjøre det bedre. Det gode resultatet førte også til at Solar Year framsto mer kreative og med mer artistisk frihet.

Singelen byr på luftige synthesizertoner og fortryllende melodier. Det blandes inn vestlig religiøs musikk og gregoriansk sang, sammen med 80-talls new wave. Noen kaller denne musikken psalm gaze, i mangel på et bedre navn.

Fra en skapende by

Montreal har blitt en viktig by for moderne musikk. Der er det mange artister som gir ut musikk selv, og mange hjelper hverandre for å styrke miljøet. Solar Year selvpubliserte også sitt første album, og fikk støtte og oppmuntring fra andre artister i byen, i tillegg til hjelp til å få ut albumet. Hjelp fra andre var avgjørende for å få ut debutalbumet, i følge duoen selv.

Innspilling av Waverly var et samarbeid, ikke bare mellom de to medlemmene i Solar Year, men også med musikere utenfra.

David Ertel og Ben Borden prøver alltid å samarbeide om alt når de lager musikk, i stedet for å gjøre hver sine oppgaver. De står enten og ser på samme skjerm eller sender sanger mellom datamaskinene sine for å remikse og forbedre hverandres ideer. Innspillingen handler stort sett om å flytte lydklipp på datamaskinen. De improviserer, sampler, og blander inn i sangen, eller får venner til å spille inn noe og bruker samplede versjoner av dette i sangene.

Musikalsk lappeteppe

Musikken til Solar Year er som et lappeteppe. De komponerer ved å sette sammen mange deler, slik at sangene nesten skriver seg selv. Først spiller de bare inn mange melodier og ideer, før de lytter og tester ut for å se hva som passer best sammen. De henter inspirasjon fra alt mulig, også fra artister de selv liker. De sier at de elsker kaos. Når datamaskinen er full av ideer, siler de gjennom kaoset for å finne elementer som gir den rette stemningen i sangen. Waverly, som sangen Global Girlfriend er hentet fra, er et musikalsk lappeteppe. Den europeiske utgivelsen er det plateselskapet Splendour som står bak, mens selskapet Ceremony sto bak relanseringen i Nord-Amerika.

Kunstnerisk video

Videoen til Global Girlfriend oppleves som kald og dyp, og visuelt vakker. Videoen kan sammenlignes med en serie kunstverk som utforsker hellige steder, ro, død og tanker om paradiset og etterlivet. Videoen ble til etter en rekke samtaler mellom duoen og regissøren Allie Tsypin. I videoen kommer det henvisninger til spasentre, kirker og studier om etterlivet. Samtidig får man også assosiasjoner til motemagasiner og skandinavisk design. Musikken og videoen klarer i fellesskap å få fram en mystisk og spennende stemning.

Sangene på albumet

Global Girlfriend ble utgitt som en singel, men albumet Waverly inneholder også de følgende sangene:

 • Current
 • Global Girlfriend
 • Magic Idea
 • Brotherhood (første singel fra albumet)
 • Abby & Amber
 • Night & Day
 • Lines
 • Vu U
 • Seeing the Same
 • Cardinal Points
 • Pivot (bonusspor bare på digital versjon)

Solar Year har foreløpig ikke blitt så veldig kjente, men musikken deres er såpass spennende og annerledes at de virkelig fortjener et større publikum også her i Norge. Vi får krysse fingre og tær for at det norske folk gjenoppdager dette bandet og løfter det opp og fram.